Papa în vizită la o biserică luterană | Radio Vocea Speranţei

Papa în vizită la o biserică luterană

Posted on by vlad

Sursa: Catholica

Ieri Papa Benedict al XVI-lea a vizitat o biserică luterană din Roma cu scopul de a promova unitatea prin sublinierea modurilor în care catolicii şi ceilalţi creştini pot să dea mărturie comună despre Cristos. În contextul slujbei în limba germană, la care atât Pontiful cât şi un pastor luteran au ţinut câte o predică, Episcopul Romei a spus: “Auzim atâtea plângeri cum că în ecumenism nu există noi evoluţii, dar trebuie să spunem şi putem spune că multă recunoştinţă că există deja elemente de unitate”. Sfântul Părinte, vorbind liber, i-a invitat pe cei din audienţă să fie recunoscători “pentru faptul că suntem aici împreună, în această duminică numită şi laetare, pentru că cântăm împreună, ascultăm împreună Cuvântul lui Dumnezeu, ne ascultăm unii pe alţii, cu toţii privind spre Cristos şi, astfel, dând mărturie despre acelaşi Cristos”.

Papa Benedict a fost primit cu lungi aplauze în Christuskirche de pe Via Sicilia din Roma. Corul, compus din seminarişti catolici germani şi din luterani, a intonat “Jubilate Deo” de Mozart. Doris Esch, preşedintele comunităţii luterane din Roma, care are aproximativ 350 de membri, a amintit în discursul ei de primire, ţinut în italiană şi în germană, că în 1983 Papa Ioan Paul al II-lea vizita biserica cu ocazia a 500 de ani de la naşterea lui Luther. Esch a subliniat că întâlnirea ecumenică de ieri marchează – cu o întârziere de un an – a 10 aniversare de la semnarea în 1999 a Declaraţiei comune despre Justificare. A încheiat spunând: “Să vă simţiţi ca acasă aici, Sanctitatea voastră”. Papa Benedict era de fapt deja familiar cu biserica. În 1998, ca prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, s-a întâlnit aici cu comunitatea luterană la festivalul anual al acesteia. Tânărul pastor al comunităţii, Jens-Martin Kruse, şi-a început predica spunând că “pentru noi este cu adevărat o zi de bucurie”. În ton cu duminica laetare din ritul latin, predica pastorului a fost despre semnificaţia bucuriei creştine.

În cuvântul său de învăţătură, Papa a avertizat împotriva riscului de a fi mulţumiţi cu “succesele ecumenice din ultimii ani”. A subliniat că “încă nu putem să bem din acelaşi potir şi nu putem să fim împreună în jurul altarului”. “Aceasta trebuie să ne întristeze, deoarece este o situaţie negativă. Dar unitatea nu poate fi făcută de oameni. Trebuie să ne încredinţăm Domnului, deoarece El este singurul care ne poate da darul unităţii”, a afirmat Sfântul Părinte. “Să sperăm că ne va aduce această unitate pe care o aşteptăm acum.” Amintind cuvintele pastorului Kruse, Papa a spus că primul punct de intersecţie între luterani şi catolici “trebuie să fie bucuria şi speranţa pe care deja am experimentat-o, şi speranţa că această unitate va deveni mai profundă”. După slujba de duminică, Papa a participat la o adunare fraternă cu comunitatea luterană şi pastorul ei. Biserica a fost construită în 1922, fiind proiectată de faimosul arhitect german Franz Schwechten.