Duhul Sfânt ne împinge pe calea unităţii | Radio Vocea Speranţei

Duhul Sfânt ne împinge pe calea unităţii

Posted on by vlad

Cu speranţa ca insula Cipru să înceteze a fi ultimul zid din Europa, s-a încheiat marţi ediţia 2008 a Întâlniri “Oameni şi Religii”, organizată de Comunitatea Sant`Egidio. Această ediţie a întâlnirii a aspirat la rezultate de pace concrete, se arată pe situl Radio Vatican, căci alături de mese rotunde şi strângeri de mâini între diferiţi exponenţi religioşi, o delegaţie a comunităţii a întâlnit în aceste zile negociatori din partea turcă şi greco-cipriotă care, împreună, la invitaţia Naţiunilor Unite, duc înainte tratative pentru ca Ciprul să ajungă la o soluţie, lăsând la o parte chestiunea religioasă dintr-un conflict care este politico-teritorial. De asemenea, s-au făcut apeluri pentru pace în Ţara Sfântă, în Iran, în Irak şi de susţinere a comunităţilor creştine din India, atât de greu încercate, dar şi din alte regiuni, fără a-i uita pe cei săraci, adevărate victime ale crizelor financiare şi economice.

Printre personalităţile prezente la întâlnirea din Cipru s-a aflat şi Cardinalul Walter Kasper, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, care a declarat: “Suntem pe drumul cel bun cu Bisericile Ortodoxe [sublinierea noastră]. Acum discutăm despre rolul Episcopului de Roma în primul mileniu al Bisericii universale, aşadar vorbim despre primatul Romei, şi există o bună apropiere [sublinierea noastră], chiar dacă nu un consens deplin, şi acesta este un pas important. Şi prietenia dintre Episcopii ortodocşi şi cei catolici devine din ce în ce mai strânsă. Patriarhul ecumenic a fost de trei ori la Roma, lucru care nu s-a mai întâmplat în lunga istorie a Bisericii. Lucrurile merg înainte, chiar dacă este încă nevoie de timp. Trebuie ca şi credincioşii să fie implicaţi şi de aceea este necesar mai mult timp pentru schimbarea mentalităţii. Am făcut, însă, paşi înainte importanţi în ultimii 40 de ani şi putem merge cu speranţă spre viitor”.

Cardinalul continuat: “Eu am impresia că Duhul Sfânt stă în spatele acestei mişcări şi ne împinge pentru a înainta, în ciuda tuturor dificultăţilor, care sunt desigur normale în viaţa omului. Trebuie luat în considerare şi faptul că toate acele ţări care au fost izolate şi care au trăit comunismul astăzi doresc să intre în Uniunea Europeană, iar tinerii sunt mai deschişi şi cred că acum circumstanţele politice sunt de partea noastră. În trecut, politica ne-a divizat, acum politica ne dă un impuls spre a ne uni. Catolici şi ortodocşi, ne aflăm în faţa aceloraşi provocări, şi astfel trebuie să răspundem împreună acestora”.